Форма входу

Locations of visitors to this page

Друзі сайту


Украинский портАл



Четвер, 28.03.2024, 12:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Українська політика. Думки, аналітика та обговорення
Головна | Реєстрація | Вхід
Багатомільярдний тіньовий обмінний бізнес у відкриту працює - Форум


[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Політика » Україна » Багатомільярдний тіньовий обмінний бізнес у відкриту працює (нелегальні обмінні пункти, загроза економіки)
Багатомільярдний тіньовий обмінний бізнес у відкриту працює
spiritonofficeДата: Понеділок, 31.08.2015, 19:03 | Повідомлення # 1
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Тиждень поспіль журналісти інспектують пункти з вивіскою "обмін валют" з єдиним бажанням і вимогою - зупинити незаконну, абсолютно "чорну" діяльність обмінників у місті Києві.

Україна чи не єдина пострадянська держава, де тіньовий обмінний ринок процвітає. Обмін валют у кіосках – досить прибутковий бізнес. Виготовляти нічого не потрібно, прибуток капає з найпростіших за своєю суттю операцій. Завдяки щоденним зверненням журналістів-антикорупційників щодо цього факту на вуха поставлені і поліція, і правоохоронці, і ДФС, і СБУ та прокуратура, й інші органи влади.

Однак, колосальні суми щодоби продовжують осідати у кишенях тіньових ділків. Незаконні валютні мережі працюють нахабно, без державної реєстрації, без документального оформлення проведених валютно-обмінних операцій та їх відображення в податковому обліку. При цьому відсутні будь-які документи про державну реєстрацію суб’єкта господарювання та дозвільні документи на здійснення валютно-обмінних операцій. Касири офіційно не працевлаштовані. І це не просто адміністративне правопорушення, як у більшості випадків намагається подати міліція, а ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Приміром, оптові валютки на пр-ті Перемоги, 11 у Шевченківському районі та пр-ті Перемоги,100-а у Святошинському районі за день обслуговують сотні громадян, мало того сюди підвозять гроші на обмін по дзвінку, тож неважко уявити цифри їхніх прибутків. 

Відверто, дивує й позиція правоохоронних органів, які нічого не можуть вдіяти. 
Приміром, Оболонський райвідділ на заяви про більш ніж десяток адрес, де діють тіньові обмінники, надав антикорупційникам відповідь, що у ході перевірки достатніх ознак кримінального правопорушення не встановлено. На прикладі одного з таких пунктів, на проспекті Оболонському, 10 правоохоронцям цього ж таки райвідділу антикорупційникам вдалося довести, що обмінник працює по "чорному", касир і зовсім не касир, а просто друг, який випадково потрапив на територію, так званою фінансової установи. Вибачте, але ж це не точка з шаурмою, де працюють нелегали. Касир повинен бути зареєстрованим у Нацбанку і мати професійне посвідчення. 

Як правило, під час виклику міліції до нелегеального обмінника, слідчо-оперативна група взагалі дивується до чого тут вони, мовляв, з нинішнім законодавством, ми звичайні статисти, і взагалі - це робота працівників Управління протидії злочинності у сфері економіки. Останні ж у свою чергу розводять руками і теж розповідають, що потрапити в середину пункту без дозволу господаря не можуть, а власника можна так ніколи й не дочекатися, а от щоб отримати ордер на обшук треба надто багато часу. 

Час і справді спливає. А от свою незаконну діяльність злочинці навіть не намагаються приховати. Щойно з"являються журналісти з поліцейськими, і фіксують незаконний обмін валюти, як вже проінструктований касир закриває віконце і робить вигляд, що пункт не працює. Власне, саме це згодом і фіксують правоохоронці СОГ. Працівники УПЗСЕ навіть незавжди вважають за необхідне прибувати на місце злочину. Приміром, на вул. Миропільській, 2 Деснянського району столиці, представник нелегального валютного бізнесу приїхав першим і повідомив, що "УБЕПовець буде через годину", щоправда він дуже хвилювавася і це схоже було звичним блефуванням, згодом же він намагався домовитися зі слідчими у присутності журналістів. Міліціонери ж відсахнулися, від нього наче чорт від ладану. 

На цю точку журналісти періодично викликають міліцію, однак пункт продовжує працювати й далі. За словами представника УПЗСЕ, є запит до Нацбанку на спільне закриття цілого списку ось таких обмінників у районі, однак відповіді звідти поки, що не має. 

У більшості ж випадків, представники злочинного світу дійсно намагаються домовитися і з самими журналістами, і з правоохоронцями. З антикорупційниками такий номер не проходить, про це можна стверджувати сміливо. А от правоохоронці за себе нехай відповідають самі.
Під пильним оком журналістів залишається і пункт на проспекті Перемоги, 136, який невтомно працює попри масу заяв про злочин.

І на самкінець, варто відзначити діяльність поліцейських. Хоч і закидають їм, що замало в них досвіду, що наче б то вони нічого не вміють, але у більшості випадків така не любов йде від самої міліції та злочинців. Зустрічаючись з ними щодня, розумієш, що за цими хлопцями і дівчатами велике майбутнє. Лише один приклад, чекаючи міліцію біля незаконного обмінника, двоє поліцейських встигли пояснити жіночці, як потрапити до потрібного їй посольства, попередити паркування кількох водіїв у не встановленому місці, надати першу медичну допомогу чоловікові та викликати йому швидку. З таких дрібничок складається наше життя, і ось така увага до кожного з нас з боку людей у формі, викликає не аби яку довіру і повагу. Іще, поряд з поліцейськими дійсно безпечно, навіть у присутності бандитів. 

А ще антикорупційники щиро дякують за пильність та небайдужість екіпажу, який прибув на виклик на Миропільську, 2 та 803 екіпажу, за професіоналізм і грамотні дії під час перешкоджання журналістській діяльності, психологічного тиску з боку охоронців обмінника. 

І як це не боляче, і не банально та поки гнила система владних й правозахисних структур абсолютно повністю не оновиться, буде безлад в державі, буде насильство і шахрайство, буде кришування усього незаконного, зокрема, і тіньового валютного бізнесу. Адже якщо він розквітає, то точно це комусь вигідно!
 
Форум » Політика » Україна » Багатомільярдний тіньовий обмінний бізнес у відкриту працює (нелегальні обмінні пункти, загроза економіки)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Sakovnich © 2024